Welcome To Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals

Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals is the LARGEST online community & discussion forum for professional sign-makers and graphic designers.

 


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ink contamination

Discussion in 'Roland' started by Kaizer Chiefs, Aug 13, 2012.

  1. Kaizer Chiefs

    Kaizer Chiefs New Member

    19
    0
    1
    Mar 21, 2012
    Dear Friends
    I am having problem with a Roland VS 640 and i really need your help.This is a machine that has been running for one year.The maximum head shot count is around 2 million shots, i changed the captop, wipers, felt wiper and cleaned the around of the head.Did several normal cleanings.



    Attached is a picture of the test print.
     

    Attached Files:

    Tags:
  2. rjssigns

    rjssigns Major Contributor

    4,217
    181
    63
    Jun 4, 2007
    Home Office
    Looks like what happens when a cartridge runs out and doesn't stop the printer. First make sure you have full ink carts. Park the carriage, get a syringe and pull ink through the captop. Put the hose back on and try again.
     
  3. scuba_steve2699

    scuba_steve2699 Member

    287
    0
    0
    Dec 11, 2006
    it's your captop - you need to get the updated one and replace it. In the early ones they had issues with both the spring pressure and the drain lines from it. Make sure you get the updated one and the spring assembly for it as well. Your dealer should be able to get it for you quickly.
     
  4. Fatboy

    Fatboy Very Active Member

    Do a small print job...like a test print and try again.
     
  5. Kaizer Chiefs

    Kaizer Chiefs New Member

    19
    0
    1
    Mar 21, 2012
    Dear all
    Thank you very much for reply.
    All the cartridges are full.I tried to pull ink with a syringe ink ink comes out and there is no air in the tubes.
    I replaced the captop with the new version ( the one with transparent tubes ) but did not replace the spring. Could that be causing this problem ?
    The test print i posted is one i did just after printing the test pattern in versaworks.
     
  6. Jack Knight1979

    Jack Knight1979 Very Active Member

    1,078
    0
    36
    Jan 23, 2008
    Maine
    I get this on high static materials like POP films. Goes away after a cleaning.

    I ran some POP yesterday and got his on my nozzle check. The humidity in the room was 65% too.

    Do you have this on everything that you run. Does a cleaning resolve it temporarily?
     
  7. Kaizer Chiefs

    Kaizer Chiefs New Member

    19
    0
    1
    Mar 21, 2012
    Dear Jack Knight1979

    I am getting this on avery vynil, i did not try on another media.I will try on flex and keep you updated.

    If i do a normal cleaning those black lines on the yellow row is very fade.but after even a small print the problem occurs back.
     
  8. scuba_steve2699

    scuba_steve2699 Member

    287
    0
    0
    Dec 11, 2006
    The original spring that shipped with the unit did not have enough force to properly seat the captop. This will cause what you are seeing. Get the updated spring from your dealer.
     
  9. Kaizer Chiefs

    Kaizer Chiefs New Member

    19
    0
    1
    Mar 21, 2012
    I ordered the spring and replaced it. Still having the same problem.
     
  10. Jack Knight1979

    Jack Knight1979 Very Active Member

    1,078
    0
    36
    Jan 23, 2008
    Maine
    Spring = Awesome answer.

    After doing the spring replacement. Do a head soak. A couple normal cleanings, then print a couple 2x3 prints to get the nozzles firing. That should straighten you out.
     
Loading...

Share This Page

 


Loading...