Welcome To Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals

Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals is the LARGEST online community & discussion forum for professional sign-makers and graphic designers.

 


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Flexi Sign 7.6.2 "Show Me" not working

Discussion in 'Flexi' started by blackbok, Sep 27, 2005.

  1. blackbok

    blackbok Member

    47
    0
    0
    May 31, 2005
    Hello all...

    We (our shop) recently upgraded to a new Graphtec 7000-100. We also updated our flexi sign to 7.6.2. Everything is great, except that I cannot get the "show me" feature to work before I send to cut. So far it is not a big deal, but when we get a longer job, I would like to be able to preview my vinyl cut area (as well as make sure it is tracking correctly.)
    Any trick getting show me to work? As I said, everything else seems peachy.
     
    Tags:
  2. Compilla

    Compilla Active Member

    733
    0
    0
    Jul 21, 2005
    Hey,

    I had the same problem I have a 5100 Graphtec. This is what I did when I was having that problem,
    enable the up mode, it is probably off.

    This Is How I get there on mine 5100, I think they are similar...

    Click menu>next>next>next>Background settings click F2
    Lenguage Selection>next
    Model Emulated> next
    Condition Priority> Next
    Initial Blade Control> Next
    Position> next
    Length Unit > next
    Hit F3 on Pen Up mode> to select it
    enter>next>next> to the main menu hit manu again the plotter will say ready
     
  3. blackbok

    blackbok Member

    47
    0
    0
    May 31, 2005

    So you are saying it is something that needs to be adjusted on the plotter? I figured it to be a pure software issue, especially since over the last week, Flexi has been a nightmare.

    First, Poll size freaked out. So the vendor I bought the cutter from says it's a firmware issue. I get the update and run it. That (unbeknownst to me) set all of the cuters prefs back to stock. That was a nightmare to figure out why it kept cutting in pen mode. Then, they tell me it is a software problem, and Flexi has a patch. Thankfully that worked, but "show me" is still no go.
     
  4. Baz

    Baz Very Active Member

    I always wondered if anybody used that feature. I guess so. hehehe. I've never used it.
     
  5. WVB

    WVB Very Active Member

    2,749
    0
    0
    Feb 25, 2005
    I have tried to use it. See what it does, but never got it to work either, I am using a Panther GRC-61.
     
  6. blackbok

    blackbok Member

    47
    0
    0
    May 31, 2005
    it's just when I'm cutting something 12' long, I would like to know that the vinyl will not go off track at 10'. with "show me", I could do a run without cutting to know I would stay within the media.
     
  7. Signworks of Algoma

    Signworks of Algoma Member

    167
    1
    16
    Sep 6, 2005
    Algoma, WI
    Oh yea! That is a handy little feature I would hate to not have. Besides on the long cuts and to be sure the vinyl is tracking correctly, it's a great feature to see if your plot will fit the width of the vinyl, too. You will know right away if your plot is going to get clipped or not. My Lynx will not cut the full 24 inches across and it's just nice to see if it fits on the vinyl.

    Just a side question here..........anybody know what the little button next to the "show me" button is for? I think it might be labeled "interactive" but I'm not sure what it does.
     
  8. Howard Keiper

    Howard Keiper Member

    78
    0
    0
    Aug 17, 2005
    The FC7000 MUST be version 1.2. The firmware version displays in the control panel when you turn the machine on.
    Flexi V7.6 v2 requires a patch, downloadable now, from Flexi, that will correct the "Show Me" and "Poll Size" problems experienced when using a USB cable and the 7000.
     
  9. blackbok

    blackbok Member

    47
    0
    0
    May 31, 2005

    Yep, I figured that out the hard way, like when poll size went nuts. Lots of calls before that one got resolved. Started with a firmware upgrade on the cutter, then the patch. Poll size now works great.... show me, no go still.

    I'm bummed.
     
  10. bob

    bob Major Contributor

    5,156
    266
    83
    Nov 4, 2005
    earth
    You need Scanvec's 7.6v2 updater as well as the new plotter firmware. It's downloadable from Scanvec Amiable's web site. 43 horse choking megabytes. It's no yet available on a CD and I'm on a dial-up so I wait.

    I can state with some authority that the Graphtec firmware alone does not fix the problem. At least the poll size still returns the size value divided by 10 with the new firmware installed.

    In regards to the 'Show Me' command, as has been previously mentioned, you need to enable pen up moves. With pen up moves disabled the plotter will not physically move the pen/media in response to any PA or PR command when the pen is up. It just remembers where it's supposed to be and goes directly to those co-ordinates upon receipt of the next PD command. Since the 'Show Me' command is merely a pen up move to the four corners of the plot area, the plotter will just sit there smiling at you and not move.

    Notice that the 'Working' indicator shows briefly in the plotter's display when when you invoke 'Show Me'. This indicates that valid data is being sent to the plotter at that time. It's just not moving anywhere.

    It's unclear to me at this time whether the pen up move setting is accessable via software. I shouldn't think so but it's been a large number of years since I wrote any HPGL. Bog knows what things have been added to it. Regardless, just enable it in the plotter's background settings and all will be well.
     
  11. Howard Keiper

    Howard Keiper Member

    78
    0
    0
    Aug 17, 2005
    Bob...
    EXCELLENT diagnosis...right on the mark.
    Thanks
    Howard
     
  12. Ron Helliar

    Ron Helliar Member

    142
    0
    0
    Nov 21, 2003
    interactive & show me

    Just a side question here..........anybody know what the little button next to the "show me" button is for? I think it might be labeled "interactive" but I'm not sure what it does.[/QUOTE]

    Go ahead, press it. I dare ya.:)
    When production manager is set up correct for your plotter, interactive physically moves the cutting head to the starting point of the object your plotting realative to where you move the object in the preview window. I guess it's helpfull for using up that last 3" x 36" area on that plot that would go wasted.
     
Loading...

Share This Page

 


Loading...