Welcome To Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals

Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals is the LARGEST online community & discussion forum for professional sign-makers and graphic designers.

 


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

JV3 Printing black streaks

Discussion in 'Mimaki' started by redline graphics, Mar 11, 2013.

  1. redline graphics

    redline graphics Member

    362
    0
    16
    Sep 15, 2006
    Winnipeg
    After a few incidents of Ycurrent errors, i thoroughly cleaned and oiled the bar. Then went to hit print and this happens?? A coincidence? A bad head? I swithched data cables to magenta and it still prints solid black like in the pic?

    And it prints all over the platen to.

    A tech is days way!!! What to do??
     

    Attached Files:

    Tags:
  2. MikePro

    MikePro Major Contributor

    4,965
    233
    63
    Feb 3, 2010
    Racine, WI
    encoder strip and/or sensor
    check the clear strip that is behind the printhead carriage for dirt/oil/etc and clean with only isopropyl/water

    check the encoder sensor for the same, bit more difficult as it requires removal of hardware from the printhead carriage.
     
  3. MikeD

    MikeD Active Member

    594
    0
    0
    Oct 25, 2011
    encoder strip was my first thought as well. carefully wipe it
     
  4. artbot

    artbot Very Active Member

    3,164
    12
    38
    Feb 18, 2010
    Houston TX
    if you did a data swap and the issue stayed at the black head. then you may do one more thing. this issue will happen if a data cable isn't seated properly or damaged. after getting a positive/negative on the data cable. also completely swap data cables (both ends) trading the magenta cable for the black cable. this will isolate the cable itself. if this doesn't give you some other feedback, then i'd say that the head is dead from dripping something on it or zapping it in some way.
     
  5. redline graphics

    redline graphics Member

    362
    0
    16
    Sep 15, 2006
    Winnipeg
    i have a machine for parts. Can i take the head out from the other machine, clean it thoroughly and replace my black one?
     
  6. MikePro

    MikePro Major Contributor

    4,965
    233
    63
    Feb 3, 2010
    Racine, WI
    yes. assuming it still works and you can clean it properly without damaging electrical components.
    make sure you note the Head I.D.#, the labels aren't solvent-proof and have been known to wipe clean with fingers full of cleaning solution.

    also, here's a collection of JV3 documents that you may find useful:
    Mimaki Jv3 document collection thread
    printhead install document is in there somewhere, with detailed instructions
     
  7. redline graphics

    redline graphics Member

    362
    0
    16
    Sep 15, 2006
    Winnipeg
    ok tried that and new head installed. i understand i have to input new head numbers. so itry to enter the "service" program. when i press both remote and function buttons it should go there ..right? it doesnt. am i missing a step?
     
  8. MikePro

    MikePro Major Contributor

    4,965
    233
    63
    Feb 3, 2010
    Racine, WI
    service mode is just like regular mode, where you have to now navigate the function/maintenance menu. Head I.D. will be located inside here somewhere.
     
  9. Matt-Tastic

    Matt-Tastic Member

    297
    1
    0
    Nov 25, 2008
    Often you have to turn off the machine with the breaker switch first. Then hold FUNCTION & REMOTE, Then go to the #ADJUST Menu. Then you're see HEAD I.D.

    Find the ID of the old head, and replace it with the new head's ID.
     
  10. Chipemulator

    Chipemulator New Member

    22
    0
    0
    Jan 18, 2013
    Check head flat cables. If there is any bad connection you can have this problem.
    In last case change head by new one.

    regards

    www.chipemulator.com
     
Loading...

Share This Page

 


Loading...