Welcome To Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals

Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals is the LARGEST online community & discussion forum for professional sign-makers and graphic designers.

 


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Need Help *** SOLVED ***Omega 6.5 will not output to HS15Plus

Discussion in 'Gerber Omega, Graphix Advantage & MacImprint' started by Skeezix, Feb 15, 2020.

  1. Skeezix

    Skeezix New Member

    22
    0
    1
    Oct 25, 2006
    Playa Del Rey, California
    Sorry to bother again.
    New Omega 6.5 Windows 10. Gerber specific USB adapters for LPT to Edge and COM for HS15 Plus.
    Did a simple lay out and printed just fine
    Can not get the cutter to cut!
    Tried Test Cut
    Tried some random shapes
    Played install re install on and off and etc & nothing.
    Any thoughts on a Saturday with a job due on Monday?

    [​IMG]
    https://photos.app.goo.gl/faRjStSqfCnN2HDUA
    ^ Link to nonsensical Error Codes images that pressing F1 helps zero.
     
  2. Fred Weiss

    Fred Weiss Merchant Member

    20,441
    356
    83
    Sep 11, 2003
    Olympia, WA
    Does the Gerber System Tray show the plotter as being installed?
     
    • Agree Agree x 1
  3. Skeezix

    Skeezix New Member

    22
    0
    1
    Oct 25, 2006
    Playa Del Rey, California
    Hi Fred,
    No I does't seem to be in the bottom task bar - I think that is where to look?

    Also I started to re read the pdf that came with the USB-TO-SERIAL Conversion Kit (2010) P83305A that Denco sold me ... there is only mention of GS plotters, and when I searched the PDF for "HS" I got nothing
     
  4. Fred Weiss

    Fred Weiss Merchant Member

    20,441
    356
    83
    Sep 11, 2003
    Olympia, WA
    Probably because the HS series is no longer manufactured or sold. It should, however, show up in a selection list when you install the HS-15 using the System Tray installer. But the first thing you want to look for is that the System Tray even sees an available comm port for the HS-15 to install to being provided by the USB to Serial adapter.
     
  5. netsol

    netsol Member

    360
    45
    28
    Apr 26, 2016
    spotswood, nj
    i am afraid i haven't done one in quite a while, so i can't give you the default settings, but the usb adapter is not "plug & play" in that you still have to match all the settings for the port created to the settings for your plotter

    ie:9600 1, none (port speed, stop bit, flow control)

    everyone always says only the gerber adapter works, this is because troubleshooting a serial connection with hyperterminal is a lost art

    also, be sure if there are legacy serial ports on the motherboard of the pc, that you go into bios and disable them (disabling in device manager just isn't enough)
     
  6. Jburns

    Jburns Active Member

    673
    133
    43
    Jan 19, 2009
    Denver
    Please take a screenshot of your device manager - and show us the serial- usb adaptor displayed for the plotter . Then check port settings under that adaptor and make sure the settings match what the HS15 should be
     
  7. netsol

    netsol Member

    360
    45
    28
    Apr 26, 2016
    spotswood, nj
    gerber hs15 defaults
    9600 baud
    no parity
    8 data bits
    1 stop bit
    xon/xoff flow control
     
    • Like Like x 1
  8. GeoZ

    GeoZ New Member

    7
    2
    3
    Nov 21, 2013
    United Kingdom
  9. Skeezix

    Skeezix New Member

    22
    0
    1
    Oct 25, 2006
    Playa Del Rey, California
    First the great news : Solved !
    Secondly : All thanks to you folks and a good nights sleep.
    Third : Link to the errors and relates images to help the next person : https://photos.app.goo.gl/faRjStSqfCnN2HDUA Device Manager.JPG
    Fourth : In case Google changes image storage some day : Install drives via Device Manager & confirm that the output port is set to COM (port number) that is being replicated NOT USB, COM 4 in my case.
     
  10. netsol

    netsol Member

    360
    45
    28
    Apr 26, 2016
    spotswood, nj
    with usb devices, always install the driver from disk first, then plug in the device

    and yes geoz, installing an expansion card makes a lot of sense, although some people are unnerved by taking the covers off, and the expansion card still needs to have settings tweaked
     
Loading...

Share This Page

 


Loading...