Welcome To Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals

Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals is the LARGEST online community & discussion forum for professional sign-makers and graphic designers.

 


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

sp-540v Black Problem

Discussion in 'Roland' started by bdawg8527, May 6, 2013.

  1. bdawg8527

    bdawg8527 Member

    29
    0
    0
    Apr 11, 2011
    I am having a problem with the black on my 540v. Its printing very off, hard to explain. I have included a picture that shows what its doing as well as a nozzle print. I do not think its related to the few miss firing nozzles but thought I would get a few more opinions before I buy a new printhead. I just replaced the encoder strip and cleaned the sensor. (I did both linear encoder setup and calibration after instillation). This problem is only happening with the black. I am also getting horizontal lines in my black.
     

    Attached Files:

    Tags:
  2. J Hill Designs

    J Hill Designs Major Contributor

    15,549
    16
    0
    Sep 24, 2004
    kinda looks like an issue with static
     
  3. geofff

    geofff New Member

    4
    0
    1
    Sep 19, 2012
    UK
    Almost certainly NOT static - nozzle test shows clear deflections which WILL cause banding & overspray.

    Just been through the same process here on our 540V last week - tried without success to clear heads but just too far gone. They had been getting worse over the past month or so - had missing nozzles and deflections on black & magenta so had to change both heads. Our black was worse than yours but it's only a matter of time - black will always be first to go.

    I also fitted new pump, dampers & caps - Machine now like new and prints perfect nozzle test (as you would expect).

    Expensive replacement but worth it. We've been lucky, our 540 is 7 years old next week and it's the first time we've had to replace heads.

    Service manual reckons life of heads is 6 billion shots/nozzle - when I checked the head history in the service menu, our black head had done 5.9 billion shots so they seem to be pretty accurate in their forecast.


    Geoff
     
  4. CS-SignSupply

    CS-SignSupply Very Active Member

    Bias adjustment may be off as well based on what I see in the Test Pattern.. If that is off, vertical, horizontal and bi-di might be off too.
     
  5. CS-SignSupply

    CS-SignSupply Very Active Member

    The pattern in the black looks odd and might be head or electrical.... power off, unplug and check all ribbon cable connections to make sure all are seated properly. Where did you get the head?
     
  6. bdawg8527

    bdawg8527 Member

    29
    0
    0
    Apr 11, 2011
    Got it used a few months ago. I replaced all the dampers and did test prints of bias, vertical, and horizontal alignment. Guessing im going to have to just get a new head. Anyone recommend a good supplier?
     
  7. signsbydebbie

    signsbydebbie New Member

    11
    0
    1
    May 12, 2010
    Texas
    Black issues...

    I had this issue on the YM head. It is old so I decided to go for it so I soaked the nozzles in acetone or enamel reducer, I can't remember which. Then I forced the same solvent through with it with a small syringe. Also I changed the wipers and scraper, the scraper gets neglected. Anyway that was a few months ago and I'm still getting a good pattern and no overspray. When you force spray solvent through the head you can see the true condition of the nozzles.

    Last head I bought I paid $760
     
Loading...

Share This Page

 


Loading...