Welcome To Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals

Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals is the LARGEST online community & discussion forum for professional sign-makers and graphic designers.

 


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Need Help VP-540i cut is off & inconsistent

Discussion in 'Roland' started by Biggermens, Jan 9, 2020.

  1. Biggermens

    Biggermens Member

    137
    14
    18
    Apr 8, 2010
    Canada
    Hello

    I have a VP-540i and its been working perfect, the other day i printed and cut a pretty long job 8 feet or so
    printed perfect, laminated the job, put back in the printer it finds all the crop marks no problem and when it starts to cut, it is off in all directions and is inconsistent

    This is what i have done
    I adjusted crop-cut & Print / Cut Position
    Adjusted crop mark sensor voltage
    Cleaned both encoders
    I replaced all the pinch rollers, with conical on the outside ( with the dot on the outside ) and flat in the center
    I added as much pressure as i can on the pinch rollers ( Anyone know if there are any specs for that ?? )

    Added pressure seams to help a bit, but did not fix the problem
    I am using 3M IJ35

    am i asking for to much ???
    I also have a 16 foot decal to print and cut, worried how that will go

    Thanks
    Biggs
     
    Tags:
  2. zsa

    zsa Sticker

    9
    0
    1
    Sep 14, 2012
    Cluj
    You probably use a CIS that has expired or empty chips.
    You should check the ink carts maybe they are “empty” on the chip side.
    At least take out and reinsert the carts, but better put at least one new cart/chip inside and try a smaller print.
    If you use orriginal inks, and your carts are fresh, than else
     
  3. player

    player Major Contributor

    4,891
    180
    63
    Apr 24, 2006
    Toronto
    I don't understand this answer.
     
  4. Joe House

    Joe House Active Member

    911
    195
    43
    Feb 5, 2004
    WA
    That's because it has nothing to do with the OP
     
  5. Biggermens

    Biggermens Member

    137
    14
    18
    Apr 8, 2010
    Canada
    What dose OP stand for ??
    I have no idea what he was saying, a bit confusing
    Anyways i think i fixed my problem, I noticed that the wheels in the pinch rollers were kinda sloppy, move from side to side
    so i added a extra washer, now they are pretty tight, hardly no movement
    and i also did the Limit Initialization, not sure if that helped but seams to be working pretty good now

    Thanks everyone
    Biggs
     
  6. woolly

    woolly Active Member

    640
    17
    18
    Sep 24, 2007
    Cornwall uk
    OP original post

    think the vp has environment check in the menu which is what is required every so often to keep the relationship between the the head and cutter encoders think the limit initialization is the long way round it but does the same and a few other bits. always best to do a environment check first then do the both cut adjustments, should only need a environment check every couple of months to keep it all good.
     
  7. player

    player Major Contributor

    4,891
    180
    63
    Apr 24, 2006
    Toronto
    VP540 does the check on it's own.
     
  8. Goatshaver

    Goatshaver Member

    245
    10
    18
    Dec 5, 2018
    Maine
    How off are the cuts? 8ft I think is fairly long. I usually never print anything longer than I do the width if I'm doing a Print & Cut. Even then I still get variations in my SP540
     
  9. Biggermens

    Biggermens Member

    137
    14
    18
    Apr 8, 2010
    Canada
    I think the machine dose auto environment check
    Its working pretty good now, I did one 16 feet decals and it cut pretty much perfect,
    before i put the washers etc.. 6 to 8 feet print was off by well over 1/4 inch
     
  10. guato

    guato Member

    94
    0
    6
    Jul 16, 2010
    Slovenia Europe
    Do you press "get media width, if so, don't - just insert media and set cut!
     
  11. zsa

    zsa Sticker

    9
    0
    1
    Sep 14, 2012
    Cluj
    If you use 3rd party inks and cartridge setting is set to continue if empty, you can have this issue .
    I know because I had this issue, is some kind of protection to nuy OEM inks.
    You have to have at least 1 cartridge with up to date Chip inside, othervise your cutting goes out missaligned.
    This is a fact.
    Hope it’s more clear now.
    Just try it out see if it works
     
    • Informative Informative x 1
  12. zsa

    zsa Sticker

    9
    0
    1
    Sep 14, 2012
    Cluj
    Original ink or 3rd party or CIS sistem?
     
  13. Biggermens

    Biggermens Member

    137
    14
    18
    Apr 8, 2010
    Canada
    In this machine i use 3rd party ink, never ones had a problem with it,
    I re flash my own chips, every time i fill up a new cartage
    After i added the washers problem was fixed
     
    • Like Like x 1
Loading...

Share This Page

 


Loading...