Welcome To Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals

Signs101.com: Largest Forum for Signmaking Professionals is the LARGEST online community & discussion forum for professional sign-makers and graphic designers.

 


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Invalid pinch roller...

Discussion in 'Roland' started by Ken, May 13, 2007.

  1. Ken

    Ken Major Contributor

    5,484
    2
    38
    Feb 7, 2005
    BC
    Sp300...
    I got the firmware update done.
    But I now have a pinch roller error message.
    The rollers are set correctly.
    Any ideas?
    TIA.
    Ken
     
    Tags:
  2. threeputt

    threeputt Very Active Member

    3,389
    1
    38
    Mar 10, 2006
    washington state
    What does the pinch roll error message say?
     
  3. Ken

    Ken Major Contributor

    5,484
    2
    38
    Feb 7, 2005
    BC
    It's telling me the right side pinch roller is incorrectly set.
    Thanks.
    Ken
     
  4. customsticker

    customsticker Member

    145
    0
    0
    Apr 23, 2007
    Is there an error number?
     
  5. threeputt

    threeputt Very Active Member

    3,389
    1
    38
    Mar 10, 2006
    washington state
    Ken, I'm not sure how much you know about operations of this equipment. When you state that the pinch rollers are "correctly set", is that because you for sure? Have you been successfully using this machine and then just suddenly you're getting this message?
     
  6. threeputt

    threeputt Very Active Member

    3,389
    1
    38
    Mar 10, 2006
    washington state
    Ok, Ken, walked over to my machine raised the cover and snapped a pic. You can clearly see my right pinch roller. Is yours directly below the "grey" tab looking thing as mine is? The grey tab looking thing looks like duct tape in the photo, but the edge of your pinch roller cannot be outside of the grey indicator, even so much as 1/10 of an inch. It must be directly below it.

    Try that. If that's not it, let me think about it for a while.
     

    Attached Files:

  7. Ken

    Ken Major Contributor

    5,484
    2
    38
    Feb 7, 2005
    BC
    Hi T.P
    I've been using this machine for over 2 years now. I know how to correct a pinch roller misalignment.
    I had just done a firmware update to v6.2 and now this problem.
    Do you think it matters if full scan is enabled or disabled, or any other setting?
    I went into colorip2.2 and instructed it to set for maximum width. I have 30 inch material in the machine with the pinch rollers set out at the edges, under the silver marks.
    Thanks.
    Ken
     
  8. threeputt

    threeputt Very Active Member

    3,389
    1
    38
    Mar 10, 2006
    washington state
    I wouldn't think it would matter. Don't know about any of the other stuff, unfortunately. Sorry, I can't be of help. I'm sure others can and will on Monday. Good luck.
     
  9. threeputt

    threeputt Very Active Member

    3,389
    1
    38
    Mar 10, 2006
    washington state
    Ever get the problem solved? I'll bump this to the top and maybe someone will see it.
     
  10. Ken

    Ken Major Contributor

    5,484
    2
    38
    Feb 7, 2005
    BC
    Figured it out today...blush...
    Machine has been going non-stop from 4 pm till now ( May long weekend in Canada..they all want their signs) Couple of long days ahead of me.
    Thanks for your input Threeput...
    Ken
     
  11. wes13

    wes13 New Member

    23
    0
    0
    Aug 3, 2007
    I am having this exact same problem!!!!
     
  12. Charlie J

    Charlie J Very Active Member

    1,875
    6
    38
    Oct 1, 2006
    Midwest
    I'm also in the same boat. I've talked to tech support and they've said they think it could be a sensor. Mines weird because sometimes it works and other times it takes forever, but it usually always finds the roller.

    Let me know what you find out.
     
  13. Dave L.

    Dave L. Member

    126
    0
    16
    May 2, 2008
    USA
    Ribbon Cable

    With the invalid or pinch errors, they are more often than not the ribbon cable going from the cut carraige to the main board. Very seldom is it the actual sensor. 50 dollors in parts, pretty easy to replace. You just have to orient everything the same way it was. need the ribbon cable guides too.
     
  14. petepaz

    petepaz Major Contributor

    4,332
    81
    48
    Feb 14, 2007
    NJ/NY/PA


    your right or my right?:doh:
     
  15. Charlie J

    Charlie J Very Active Member

    1,875
    6
    38
    Oct 1, 2006
    Midwest
    mine turned out to be the ribbon cable that was causing the problem.
     
  16. Creations

    Creations New Member

    19
    0
    0
    May 8, 2008
    we actually had this issue as well... although our warranty is now worthless because of this fix... we retro fitted our pinch rollers with reflective chrome tape, it works well, 2plus years now.no other issue with pinch roller errors, printing at least 8 hours a day.
     
  17. Drip Dry

    Drip Dry Very Active Member

    1,122
    1
    38
    Aug 11, 2004
    Long island NY
    Could you explain this a little more.

    What is the purpose of the tape and where do you put it ?
     
  18. cartoad

    cartoad Active Member

    731
    0
    16
    Apr 11, 2006
    Yakima, WA
    We used reflective vinyl on the top of the pinch roller, cured our problem at least on a temp basis. It appears that the sensor gets some of the ink overspray which reduces its ability to see the reflected light.
     
Loading...

Share This Page

 


Loading...